A nárdus „az istenek lakhelyéről”, a Himalájából származik, és évezredek óta az egyik legszentebb aromás növény, amely spirituális és gyógyító hatásáról egyaránt híres. Latin neve Nardostachys Jatamansi, a Himalája nedves vidékein őshonos, vadon nő Nepálban, Bhutánban és Sikkimben egészen 3-5000 méteres magasságig. Más változatait Kínában és Japánban is megtalálhatjuk.

A „Jatamansi” szó szanszkritül annyit tesz: „Életadó”; ez is mutatja, milyen nagyra értékelték ezt a csodálatos növényt és illóolaját az ősi India Ajurvédikus népi gyógyászatában. Illata aromás, földes és fűszeres, némi meleg jeggyel. Az illóolajat a növény összetört és megszárított gyökerének vízgőz-desztillációjával nyerik. 100 kg növényből egy liter illóolaj nyerhető ki.

Az ókor szent növénye

Az ókorban már Hamurapi uralkodásától fogva (Kr. e. 2000 körül) a nárdust szent növénynek tekintették és szertartásokhoz használták, ahogyan azt az Énekek Éneke is leírja – ám ez csak a királyok, papok és beavatottak kiváltsága volt. Az Újtestamentumból megtudjuk, hogy az Utolsó Vacsora előtt Betániai Mária felkente Jézust, ősi szokás volt ugyanis a különösen becses vendég iránti tiszteletet azzal kifejezni, hogy fejét és lábát nárdusolajjal kenték meg; ez is mutatja, milyen nagy becsben tartották a növény olaját ezekben a kultúrákban. Már akkor is használták a félelem és a szorongás ellen, illetve ezzel készítették elő a halottat a temetésre. Az értékes olaj ára abban az időben annyi volt, mint egy átlagember éves jövedelme.

Jelenlegi felhasználása

A nárdusra vonatkozó tapasztalatok és kutatások megerősítik gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, lázcsillapító, nyugtató, lazító és frissítő tulajdonságait. Az illóolajok nagyon kis molekulákból állnak, így gyógyító hatásuk behatol fizikai testünk legmélyebb szintjére és teljes tudatunkba. Bonyolult és kifinomult szerkezetüknek köszönhetően ezek az illékony anyagok belélegzés vagy bedörzsölés útján számos célra alkalmasak. A nárdus illóolajának görcsoldó hatása is van, jól alkalmazható az epilepszia gyógyításában, képes lelassítani a szívverést, megerősíteni a szívet, kiegyenlíteni a szabálytalan szívműködést és szabályozni a vérkeringést. Mindezek miatt feszültségoldásra is alkalmazható, különösen ilang-ilang olajjal kombinálva. Ezen kívül egyensúlyba hozza a hormonrendszert és segít gyomorbetegségek esetén.

A nárdus nyugtatja az idegrendszert, hasonlóan a macskagyökérhez, de annál mélyebb szinten. Így az álmatlanságban szenvedőknek is enyhülést hoz. Ezenfelül a növény gyógyító ereje kiegyensúlyozza az összes szerv, köztük az emésztőrendszer működését is. Kurt Schnaubelt Advanced Aromatherapy (Haladó aromaterápia) című könyvében így ír a nárdusról: „Az olajat alkalmazzuk külsőleg, dörzsöljük be vele a bőrt a szív vagy a napfonat fölött a megfelelő nyugtató hatás eléréséhez. Ennek az olajnak kémiai affinitása van a bőrhöz, és egyike azon kevés szerek egyikének, amelyek hatásosak a korpásodás ellen.”

Kiegyensúlyozó és nyugtató növény

A nárdus nyugtató hatású, különösen pszichológiai szinten. Stabilizálja az idegrendszert, rendkívüli kimerültség után regenerálja a szellemet. Ideális választás, ha belső állhatatosságra van szükség. Ez a spirituális olaj interakciót generál az ember fizikai és pszichológiai lénye között, ezért segíthet mélyebb tudati szintre jutnunk meditáció során.

„Földelő” hatású nyugtató fürdő

Lydia Bosson L’Aromathérapie Énergétique (Energetikus aromaterápia) című könyvében ezt a receptet javasolja azoknak, akik szoronganak, és úgy érzik, elvesztették kapcsolatukat a földdel: „Készítsünk forró fürdőt, öntsünk bele egy csésze tejet, egy teáskanál mézet és 5-8 csepp nárdus illóolajat. A fürdőbe beleülve azonnal megérezzük ennek a szent olajnak nyugtató, egyszerre felemelő és földhöz kötő hatását.”

 

Ebből a csodás növényből készült illóolajat a webáruházunkban megrendelhetik:          

https://www.oshadhi.hu/termekek/nard-spikenard-jatamansi-bio-nardostachys-jatamansi/

 

A blogbejegyzésünk bővebb változatát elolvashatják dr. Malte Hozzel: Írások a holisztikus  aromaterápiáról című e-könyvben:

https://www.oshadhi.hu/termekek/dr-malte-hozzel-irasok-a-holisztikus-aromaterapiarol/