Illóolajok használatáról:

Az illóolajok magas koncentrátumú gyógyászati hatóanyagok, melyek jó hatással vannak mind a testre, a szellemre és a lélekre. Azonban fontos, hogy tisztában legyünk hatásukkal, helyes használatukkal.

Az illóolajokat cseppekben adagolják és „a kevesebb több” szabálya érvényesül. Feltétlenül tájékozódjon az illóolajok pontos használatáról! Ha orvosi kezelés alatt áll, mindenképpen kérje ki szakember tanácsát az aromaterápiás olajok használata előtt! Várandós nők és szoptatós kismamák is kellő körültekintéssel alkalmazzák az aromaterápiás termékeket! Ha betartjuk a használati útmutatást, az olajokat fajtájuktól és a hígításától függően szinte bárki használhatja.

Fontos, hogy a létrejött hatás az ember és az olaj interakciójának eredménye. Akik érzékenyebbek, óvatosabbnak kell lenniük. Aromaterápiás masszázshoz használjunk bázisolajba kevert illóolajokat.

Ilyen bázisolajok lehetnek pl. a mandula-, a jojoba-, a szezám-, vagy a napraforgó olaj. Egy átlagos masszázshoz az arány: 1-3 % (azaz kb. 7-20 csepp egy 30 ml-es bázisolajba) A gyermekek és idősek számára a kevesebb százalék ajánlott.

Az illóolajok jó hatással vannak a közérzetre, eltöltenek az öröm, a nyugalom és a harmónia érzésével. A szaglásunk a memóriánk legmélyebb rétegeihez kötődik és olyan emóciókhoz, melyeket a limbikus rendszer tárol, így az illatok képesek olyan emlékeket felidézni, amelyek a bennünk rejtőző örömöt és kreativitást előhívják.

Az illóolajok alkalmasak egy meghitt, nyugodt hangulat kialakítására és mivel teljesen természetesek, anélkül illatosíthatjuk velük lakásunkat, hogy a környezetet tovább terhelnénk mesterséges vegyszerekkel. Ez a széles körben megvásárolható szintetikus légfrissítők, illatosítók esetében nem így van.

Tapasztalni fogja, hogy az illóolajok kölcsönhatásba lépnek a testtel, ezáltal egy egyedi illatot hozva létre, mely csak önt jellemzi, míg a vegyi anyagokkal előállított szerek egyszerűen elnyomják a természetes illatokat.

 

Nem csak a bőrünkön használhatjuk az illóolajokat, vagy a belőlük készült parfümöket, hanem egy porlasztó segítségével a lakásunkat is, vagy autónkat is illatosíthatunk velük.

Sokan a fürdővizükbe, masszázsolajukba, vagy illatmentes testápolójukba, samponjukba, kondícionálójukba is tesznek illóolajokat.

Némelyik illóolajról tudjuk, hogy régóta részét képezi a konyhaművészetnek, némelyiket pedig évezredek óta gyógyításra használják.

Illóolajok használata kisbabák és gyermekek számára:

0-6 hónap: Levendula, vagy kamilla olaj – nagyon kis mennyiségben. Masszázshoz 2 teáskanál bázisolajba (pl. mandula-, szezám-, vagy jojoba olaj) tegyünk 1 csepp illóolajat, vagy használhatunk pár cseppet az Oshadhi kisbabák számára előállított termékéből.

6-12 hónap: Elkezdhetjük a mandarin-, rózsa- és narancsvirágolaj használatát.

 

1-6 év: Bevezethetjük a narancs-, a koriander-, a pálmarózsa és a teafa olajokat.

7-12 év: a legtöbb széles körben ismert olajat lehet használni, de negyedét adjuk a felnőtt adagnak.

AZ ILLÓOLAJOKAT MINDIG TARTSA GYERMEKEKTŐL ÉS A SZEMÉTŐL TÁVOL! 

ELEKTROMÁGNESES KÉSZÜLÉKEK (PL.: MOBIL TELEFON, MIKROHULLÁMÚ SÜTŐ, SZÁMÍTÓGÉP, TELEVÍZIÓ) KÖZELÉBEN NE TÁROLJA AZ ILLÓOLAJOKAT!

AZ ÜVEG CSEPPENTŐ RÉSZÉHEZ KÉZZEL NE ÉRJEN HOZZÁ!

Hidrolátumok (Aromavizek, Virágvizek):

A hidrolátumok, más néven virágvizek, vagy aromavizek az illóolajok desztillációjának melléktermékei.  Tartalmazzák az olajok illatanyagát, jegyeit csak gyengédebb formában és gyakran használják őket, ha egy jóval alacsonyabb árfekvésű könnyed illatot szeretnének kapni.

A virágvizek megtalálhatóak kozmetikai készítményekben, vagy megvásárolhatóak önmagukban is. Mind közül talán a rózsavizek a legnépszerűbbek, amelyek a rózsaolaj árának töredékéért ajándékoznak meg minket a rózsák bódító, édes illatával.

 

 

Illóolaj keverékek (Synergy)

A keverékeket több olaj kombinálásával egy-egy konkrét hangulat, tulajdonság, vagy energia elérésére fejlesztettük ki. Ahhoz, hogy a keverékek igazán hatásosak legyenek, nem elég az egyes olajoknak a kívánt jegyeket hordozniuk, hanem az összhatásnak, a végeredménynek kell jól működnie.

Minden illóolajnak megvannak az úgynevezett alapjegyei és egy jó olajkeverékben ezek az alapjegyek nem vesznek el, nem nyomhatja el őket pl. erőteljes föld-, vagy pézsmaillat.

A minőségi keverékek előállítása hosszas tanulmányozást, gyakorlatot, és nagyon kifinomult szaglást igényel.

Az Oshadhinál ezt a tevékenységet évtizedek óta tökéletesítjük.

Hordozó olajok

A hordozó olajok egyfajta bázisolajként szolgálnak pl. masszázsolajoknál, testápoló olajoknál, vagy fürdőolajoknál kevés illóolaj hozzáadásával. A hordozó olajok segítségével tudjuk az illóolajokat masszázsra, vagy testápolásra használni.

A legkeresettebb hordozó olajok a mandula-, a sárgabarackmag-, a szezám-, dió-és a jojoba olaj. Mindnek megvan a maga felhasználási területe.

 

Például a sárgabarackmag olajat leginkább az arcon, míg a mandulaolajat leginkább testápolásra, vagy masszázshoz alkalmazzák a fajsúlyuknak és a felszívódási tulajdonságaiknak megfelelően. Az Oshadhi nagy választékban kínál hordozó olajokat, többek közt bio-minősítésűeket is, hogy minden igényt kielégítsünk.