A történelem folyamán a rózsa, mint a leggyönyörűbb virág mindig is a különleges helyet töltött be az ember fantáziavilágában. Rengeteg halandót és civilizációt ihletett meg, megszámlálhatatlan történet, mítosz, legenda, tündérmese és ballada született már róla. A zeneszerzők fáradhatatlanul dicsérték szépségét örök dallamokban, festők fejezték ki hódolatukat képeikben és költők magasztalták rajongva e virágot. 

A rózsa mindig is a szeretet szimbóluma volt – ám mivel ragyogása nem csupán egy szóra korlátozódik, a virág színváltozatai különböző érzelmeket és értékeket fejez ki. A vörös rózsa a szerelem, a rajongás, a tisztelet és a bátorság jelképe, a fehér rózsa az ártatlanság, a tisztaság és a titok szimbóluma. A rózsa azonban az örömhöz és a barátsághoz is kapcsolható, narancssárga virágai a vágy és a fény jelképei, a rózsaszín pedig a kecsesség, az öröm és a boldogság kifejezője. A rózsa az égi „teremtők” különleges futárja, mely kapcsolatban áll a csillagvilággal. Mit üzen e régi perzsa (a rózsák nagy hódolói) közmondás?

 

„Az egyetlen dolog, amit a halálodban magaddal

vihetsz, az a rózsa, mert az nem evilági.”

 

Valószínűsíthetően a perzsák voltak, akik először rózsát pároltak le és titkos alkímiáját illóolajjá alakították. Egy biztos, hogy nem a XI. században élt Ibn Senna (Avicenna) volt az, aki először lepárolni kezdett – tény azonban, hogy a kreativitásának köszönhetően a lepárló berendezés hűtővel történő kiegészítése modernizálta a technikát.

 

A rózsa évszázadok óta és egészen a mai napig fontos gyógynövénynek is számított, amit jól bizonyít a rózsavíz alkalmazásának sokszínűsége. I. Nagy Károly frank császár utasítása szerint birodalmának minden egyes kertjében legalább egy rózsát kellett ültetni. A keresztények Mária-kultuszában már a XI. századtól fontos szerepet töltött be a rózsa, a rózsafüzért a mai napig használják a katolikusok. Az eredetileg Szíriában őshonos damaszkuszi rózsa (Rosa damascena) török kereskedők közvetítésével a XVI. században került a Balkánra, többek között Bulgáriába, ahol napjainkban a Rózsák völgyében termesztik nagy mennyiségben.

 

A rózsa gazdag, édes, fűszeres, mély, ragaszkodó és sugárzó illatot áraszt. A rózsaolajat gőz- vagy vízlepárlással legtöbbször a damaszkuszi rózsából állítják elő. Ezt a fajt tartják a legillatosabbnak és talán ez áll leginkább közel a vörös rózsa illatához és adja a legnagyobb illóolajhozamot. Általában 3-4 tonna rózsasziromra van szükség egy kilogrammnyi tiszta rózsaolaj előállításához. A valódi hozam azonban nagyban függ az éghajlattól, a begyűjtés idejétől, a virágok minőségétől, valamint a lepárlási technológiától és a lepárlási idő hosszától. A folyamathoz az enyhe éghajlati viszonyok ideálisak. A rózsának, mint minden virágnak, a bioritmusa hatással van az illatmolekulák koncentrációjára. A rózsa esetén a virágokat kora hajnalban gyűjtik be a lepárláshoz – a védikus írásokban ezt az időszakot „Brahma muhurta” vagy a „Teremtő órája” néven említik – mivel a virágokban ekkor a legmagasabb az illóolaj tartalom.

 

Az értékes rózsaolaj ősidők óta a „szívjegy”, kiváltképp a parfümériában – no és persze legalább akkora jelentőséggel bíró spirituális gyógyír, mint illata és szépsége. A rózsaolaj több mint 500 összetevőt tartalmazhat. Ezek közül a legfontosabbak a citronellol, a citrál, a karvon, a citronellil-acetát, az eugenol, az etanolt, a farnezol, a stearpoten, a metil-eugenol, a nerol, a nonanol, a nonanal, a fenil-acetaldehid, a fenil-metil-acetát és a fenil-geraniol. Nem meglepő tehát, hogy a rózsaolaj gyógyír számos problémára, legyen az testi, mentális, érzelmi vagy spirituális.

 

A rózsaolaj terápiás hatásai:

 • Véralvadási problémák enyhítése, gyulladáscsökkentő
 • Kiváló bőrfeszesítő
 • A májpangást, székrekedést, fejfájást okozó blokkolt és pangó energiákat oldja
 • Javítja a renyhe keringést és enyhíti az asztmás tüneteket
 • Kiváló az aftákra
 • Köhögéscsillapító
 • Gyulladáscsökkentő
 • Antiszeptikus
 • Görcsoldó
 • Összehúzó
 • Elpusztítja a baktériumokat
 • Epehajtó
 • Sebgyógyító
 • Vértisztító
 • Havi vérzést szabályozó
 • Vérzéscsillapító
 • Májműködést szabályozó
 • Hashajtó
 • Idegrendszeri nyugtató
 • A méh működését támogatja
 • Antivirális
 • Afrodiziákum és hormonrendszeri szabályozó

A rózsa kiemelkedően magas spirituális növényi energiákat testesít meg, és – valószínűleg ennek is köszönhetően – a „virágok királynőjének” nevezik. A rügyező rózsa nyílása jól szimbolizálja a lélek kinyílását és az élet virágzását a létezés egységében. Ez az egyik ok, amiért a rózsaolajat antidepresszánsként használják. A rózsaolaj önbecsülésre, önbizalomra, reményre és szellemi erőre sarkall, hatékonyan száll szembe a belső gyengeséggel és bármiféle szorongással. Az akut depresszióban, kiégésben szenvedőknek vagy a lábadozóknak a rendszeresen használt rózsaolaj reményt nyújthat. A rózsát az aromaterápiában gyakran használják, hisz pozitív gondolatokat, spiritualitást, boldogságérzést és reményt ad használójának.

És tényleg, szinte hihetetlen, hogy 1 liter rózsaolaj előállításához 1 200 000–1 500 000 egyenként kézzel szedett rózsasziromra van szükség. Egy körülbelül 30 ml olajat tartalmazó üvegcse közel 40 000 rózsaszirom „lelkét” szimbolizálja. 50-70 rózsaszirom ad egy csepp rózsaolajat. Akkor már értjük, hogy mi történik, mikor egy csepp tiszta rózsaolajat teszünk a szívünkre? A rózsaolaj kémiai összetétele lenyűgöző. Amint már említettem, az olaj több mint

500 összetevőből áll – mindegyik önmagában is kiemelkedően gyógyítólag hat a testre, lélekre és szellemre. Mégis, kijelenthetjük, hogy a természet alkotta molekulák többségét nem vizsgálták, még nem értjük a többszintű gyógyító mechanizmusukat, legkevésbé pedig a rejtett pszicho-spirituális energetikai „mellékhatásaikat”. A legkevésbé ismert tulajdonságuk pedig a szinergista működésük.

 

„A régi emlékek melegbe burkoltan érnek tetten.

Valami láthatatlan szépség árasztja el a testem,

mely hálával tölt meg, hogy élek. A rózsaillat a

forróság idején csapott meg, pont, mikor a bokor

virágba borult. Akkor még nem láttam. Mert

valami más ébredt fel bennem – a vágy, mely

szétáradt a szívemben. Mikor kezemmel végigsimítom

a parfümöket, melyek körbevesznek, ismét

érzem a nyíló virágokat a tudatom mélyén.

Imádkozom, hogy az érzés addig ne múljon el,

míg szemtől szembe nem kerülök a Megváltóval…

Láthatjátok, az e világi fájdalmakat enyhítő

és láthatatlan gyógyító kéz egy másik világból

érkezik; illatként, a lélek szárnyain.” 

David La Chapelle amerikai spiritualista

Forrás:

Dr. Malte Hozzel – Ember és növény – Egy ősi szövetség című könyvéből részlet

Magyar fordításban E-bookban:

https://www.oshadhi.hu/termekek/dr-malte-hozzel-ember-es-noveny-egy-osi-szovetseg-magyar-nyelven-e-book/

Angol nyelven nyomtatott kiadásban:

https://www.oshadhi.hu/termekek/dr-malte-hozzel-man-and-plants-an-ancient-alliance-cimu-angol-nyelvu-konyv/

Az Oshadhi webáruházában található rózsa illóolajból készült aromaterápiás termékek:

https://www.oshadhi.hu/?s=r%C3%B3zsa+