Ahogy közeleg a tavasz évszaka, a levegőben az első mandulavirágok illata kering. Szorgos méhek hagyják el a kaptárt, madarak elragadó éneke zeng: ez mindenképpen az év egyik legelbűvölőbb időszaka. Az egész természet duzzad a megújult energiáktól és szépségtől! A nappalok hosszabbodásával mi magunk is bekapcsolódhatunk a természet pezsgésébe. Egész lényünk megtelik energiával és lelkesedéssel, alig várjuk, hogy kilépjünk a téli magunkba fordulás időszakából.

Azonban egyre több ember számára a tavasz egy bosszantó problémával is jár: az allergiával. Az elmúlt években a szénanátha vagy „allergiás nyálkahártya-gyulladás” egyre aggasztóbb mértékben terjed: az iparosodott országokban a lakosságnak több mint 33%-át érinti, és a WHO szerint 2050-re akár a Föld népességének fele is szenved majd tőle.

Miért és hogyan?

A tavaszi allergiákat rendszerint a virágpor okozza. Bár az életnek ezen apró hordozói általában ártalmatlanok, erős reakciókat kelthetnek az immunrendszerben, amely betolakodóknak fogja fel őket. A jellegzetes tünetek:

  • Állandó tüsszögés.
  • Viszkető, könnyező szemek.
  • Viszkető, eldugult orr, orrfolyás.
  • A szaglás csökkenése vagy teljes elvesztése.

Ezek hatására előfordul, hogy teljesen tehetetlennek érezzük magunkat, és életenergiánk elszivárog.

Pár évtizede testünk még nem reagált volna így, mert akkor még nem terjedtek el széles körben a szintetikus termékek, az antibiotikumok, a vegyszerek és a gyenge minőségű élelmiszerek. Ma azonban annyi „idegen” információ jut be a szervezetünkbe, hogy az könnyen túlreagálhatja a dolgokat. Ráadásul mai nyüzsgő világunkban, ahol rengeteg hatás ér minket, idegrendszerünk is egyre inkább ki van téve a stressznek. Ez pedig szintén fontos tényező az allergiák létrejöttében.

Az aromaterápia viszont csodálatos természetes megoldásokat kínál az allergiás tünetek megszüntetésére és mögöttes okaik kezelésére egyaránt.

Készen áll rá, hogy teljes erővel belevesse magát a tavasz színpompás, gazdag évszakának részegítő leheletébe?

Az allergia megelőzése illóolajokkal

Néhány illóolaj hatékonyan gyógyítja és előzi meg a szénanáthát. Enyhítik a nyálkahártya, a bőr és a szem gyulladását és viszketését, és segítenek az immunrendszernek, hogy elengedje a felhalmozódott stresszt és idegkimerültséget.

Tárkony (Artemisia dracunculus), ő az allergiák bajnoka. A népi gyógyászat nagy becsben tartja a tárkonyt, és sok kultúrában olaját különböző allergiák ellen használják. Egy teáskanál mézbe kevert két csepp tárkonyolaj bevétele naponta háromszor máris megkönnyebbülést hoz. A tárkony erős gyulladáscsökkentő hatása a szénanátha összes tünetét megszünteti.

A Levendula (Lavendula angustifolia), ez a csodálatos illatú, nyugtató hatású illóolaj elnyomja a légutak allergiás gyulladását és csökkenti a nyákképződést.

A Római kamilla (Chamaemelum nobile) illóolaja nemcsak erős gyulladáscsökkentő, hanem az immunrendszert is egyensúlyba hozza, és csökkenti vagy megelőzi az allergiás rohamokat. Hagyományosan számos emésztőrendszeri problémára alkalmazzák, így akkor is csodákat művel, ha az allergia emésztési gondokból ered. Mivel nem bőrirritáló, a bőr allergiás gyulladásai (ekcéma stb.) ellen is használható.

A Varádics (Tanacetum annum) nem tévesztendő össze a gilisztaűző varádiccsal. Szintén erős gyulladáscsökkentő hatású. Ha feloldunk egy cseppet valamilyen hordozóolajban és óvatosan a szemünk alá kenjük, az szinte azonnal megszünteti a kipirosodást és az orr viszketését.

Az aromaterápia csodája azt, hogy minden illóolaj számos különböző biokémiai vegyületet tartalmaz, így nemcsak egy célzott hatást ér el, hanem a fiziológia, szellem és érzelmek több szintjén is gyógyít. A tárkony, a levendula, a római kamilla és a varádics a szorongás és a stressz feloldásában is segítenek és javítják az alvás minőségét. Továbbá segítenek a test méregtelenítésében és az immunrendszer erősítésében.

Megelőzés

Az allergiás reakciókat megelőzendő, az allergiás időszak kezdete előtt négy héttel el lehet kezdeni belsőleg alkalmazni ezt a négy olajat. Mindegyikből egy-egy cseppet oldjunk fel mézben vagy hordozóolajban hetente 2-3 alkalommal, végig a tavasz folyamán.

Ezzel együtt érdemes fontolóra venni a méregtelenítést. Ez segít, hogy testünk és immunrendszerünk kezelje az útjába kerülő polleneket.

A tünetek gyógyítása

Ha már beütött az allergia, a fent említett keveréket naponta háromszor alkalmazzuk heti öt napon keresztül, maximum három hétig. Ettől megszűnnek a tünetek. Ezután visszatérhetünk a heti két-háromszori adagoláshoz a virágzási időszak végéig.

Ez a módszer hatásosan kombinálható külsőleges kezeléssel. Erre a célra készíthetünk egy aromastiftet vagy masszázsolajat a fenti négy olajból, hozzáadva pár köptető hatásút, mint a vadlevendula, az erdeifenyő, a ravintsara vagy az eukaliptusz. Ezek segítik a fenti négy olaj hatását azzal, hogy csökkentik a légutak eltömődését és lehetővé teszik a szabad lélegzést.

Visszatérés a természet ciklusaihoz

A természet ritmusa csodálatos. Tükrözi azt, ami a bensőnkben történik. Nyáron, amikor erős a napsugárzás, pezseg az élet, a sok virágban a természet teljessége bontakozik ki, és mi is tele vagyunk energiával, hogy bejárjuk és felfedezzük a környezetünket. Az ősz elérkeztével a természet lassan felkészül a pihenésre, és mi magunk is lelassulunk, feldolgozva a nyár élményeit.

A tél az önmagunkba fordulás, a pihenés ideje, szívesen begubózunk, míg a természet alszik. Tavasszal aztán egyre magasabbra tör a fákban a nedv, és bennünk az energia. Megjelennek a méhek, és elkezdik megtisztítani kaptárukat mindattól a portól és méreganyagtól, amely a tél folyamán felhalmozódott.

Ezeket a ciklusokat átgondolva rájövünk, hogy mi is a természet részei vagyunk, még ha néha el is veszítjük vele a kapcsolatot. Lehetséges, hogy allergiáink pont erre a létfontosságú kapocsra akarnak emlékeztetni? Talán, mint a méheknek, nekünk is belső nagytakarítással kellene kezdenünk?

Szerencsére az illóolajok harmonizáló ereje segít visszatérni az élet alapvető egyensúlyához. A tárkony, a levendula, a római kamilla és a varádics olyan gyógynövények és illóolajok, amelyek segítenek nekünk szinkronba kerülni a természet ritmusával, megélni az érkező tavasz örömét és megnyílni annak minden szépsége felé!

Néhány tapasztalat

„Évek óta szenvedek szezonális allergiában. Mindent megpróbáltam, szemcsepptől kezdve az antihisztaminig, de semmi eredmény. Idén kitaláltam, hogy illóolaj-diffuzort teszek a szobámba és tárkonyt, levendulát és ravintsarát cseppentek bele. A patikában illóolajos orrspray-t is vettem. A szemem most már nem viszket és nem könnyezik! Végre békésen élvezhetem a tavaszt!” – Claire

„A pollenallergiámra tárkony illóolajat csöppentek egy semleges tablettára, és homeopátiás szereket is alkalmazok. Évek óta most először nem piros és könnyezik a szemem, és nem jön elő tavasszal az asztmám.” – Christelle

„Pollenallergiám van. Voltam egy aromaterápiás kurzuson, most tárkony illóolajat használok, és egyszerűen csodálatos. Reggel beleszagolok, aztán teszek egy cseppet a napfonatomra, és egész nap semmi jele az allergiámnak. Ha ezt három napig csinálom, az allergiám egész héten nem jön elő! A természet annyi megoldást kínál!” – Dominique

„Nagyon erős allergiás asztmám volt (majdnem belehaltam), és tavasszal az ekcémám is mindig előjött. Az orvosok kortizont, egy csomó krémet, spray-t, miegymást írtak fel… Elkeserítő volt az eredmény! Mindig vonzottak az illóolajok, de az orvosok lebeszéltek róluk… Most magam tartom karban az egészségemet, és úgy döntöttem, csak természetes anyagokat fogyasztok és kenek a bőrömre. Nincs többé asztmám, a krónikus ekcémám is megszűnt… és mindez egyetlen hónap alatt! Végre ismét örömmel megyek ki a szabadba, akár bele is hempereghetek a frissen levágott fűbe! … Azt mondták, nem is a pollenekre voltam allergiás, hanem a vegyi anyagokra!”  – Sylvie

„Az allergiám nagyon durva, amikor kitör, de nem vagyok hajlandó gyógyszert szedni. Egy barátnőm volt nálam, ő adott egy kis levendulaolajat inhalálásra, és csodálatos élmény volt. Az allergiám pár perc alatt elmúlt, tudtam lélegezni, és kitisztult a szemem. Nem is tudtam, hogy ezek az olajok ilyen hatásosak.” – Linda S.

„A harmincas éveim közepe-vége táján rosszabbodott az allergiám. Elmentem egy allergológushoz. Kaptam injekciókat, mindenféle allergiagyógyszert, orrspray-t és inhalálót. Az egész egyre többe került, az egészségbiztosításom pedig egyre kevesebbet fizetett belőle. Azt gondoltam, biztos van jobb megoldás, mint teletömni magam ezzel a sok gyógyszerrel! Meséltek nekem az illóolajokról, és úgy gondoltam, kipróbálom a levendulát. Tettem egy cseppet a talpamra és egyet-egyet a halántékomra, az orr környékére (gondosan kikerülve a szemet), az orr alá, a homlokomra és a tarkómra minden reggel és este. Pár hét múlva észrevettem, hogy enyhül a tüsszögésem és az orrdugulásom. Abbahagytam a többi gyógyszert. Utána készítettem egy aromastiftet eukaliptusz, ravintsara és erdeifenyő illóolajjal. Ez a levendulával kombinálva tényleg segített, továbbra is használom mindkettőt. Az aromastiftet a táskámban tartom, és szükség esetén ezt használom inhalátor helyett.” – Cheryl E.

Az írás dr. Malte Hozel „Írások a holisztikus aromaterápiáról” című könyv a „Tavaszi allergiák: lélegezzen szabadon, élvezze az élet újjáéledését” című fejezete.