JONATHAN HINDE:  7  fontos illóolaj a nők számára

A természetről elmondhatjuk, hogy egy önálló egység, de ugyanakkor változatos és sokszínű is.  Ugyanez elmondható az illóolajokra is.

Lehetnek általában jótékony hatásúak vagy kimondottan egy-egy problémára alkalmazhatóak.

Éppen emiatt nem lehet egy illóolajra csak úgy azt állítani, hogy “ez erre jó”, “az arra jó” (még akkor sem, ha sokszor nagyon is hasznosak és érdekesek ezek az információk), mert ez csak egy egyoldalú megközelítése az adott növény felhasználásának.  A legtöbb olaj “adaptogén”, ami azt jelenti, hogy képes visszaállítani a szervezetben az egyensúlyt; kiegyensúlyozó hatással van a szervezet életfunkcióira.

 

Egyszer valaki tanácsot kért tőlem, hogy mely illóolajok igazán jók egy nő számára. Átgondoltam a dolgot, a fenti szempontokat szem előtt tartva és rájöttem, hogy tulajdonképpen elmondhatjuk, hogy azért igenis vannak olyan illóolajok, melyek kimondottan jó hatással vannak a női hormonrendszerre. Sok nő számára az élet megpróbáltatásai egy sor kellemetlen tünetet okozhatnak és annak ellenére, hogy számtalan hatékony illóolaj alkalmas kezelni ezeket a problémákat, vannak olyanok, amik kifejezetten ezekre a tünetekre nyújtanak megoldást. Az illóolajoknak holisztikus hatása van, ami tökéletes választás olyan esetekben, amikor a gondot összetett problémák okozzák.   

Most megosztok Önökkel pár népszerű  illóolajat, amiket kipróbálhat önmagában is vagy keveréket is készíthet belőle, a saját konkrét problémájára.


A muskotályzsálya egy olyan gyógynövény, amit már több ezer éve használnak gyomorfájásra, hasi görcsökre. Ezen kívül az aromaterápiában gyakran alkalmazzák a menopauza tüneteinek enyhítésére. Keverjük hozzá masszázsolaj keverékhez, vagy egyszerűen csak lélegezzük be az illatát, hogy érzelmileg kiegyensúlyozottak maradjunk.

 

A mandarin nyugtató hatása segít átlendülni azokon a pontokon, amikor már a túlzott fáradság okozza a nyugtalanságot. Fokozza a test es a lélek megfelelő működését. Hasznos kiegészítője menstruációs görcsökre való keveréknek.

 

A római kamilla az egyik leggyöngédebb illóolaj, enyhe nyugtató hatással, ami csökkenti  a szorongást és a feszültség okozta fájdalmakat. Próbálja ki menstruációs görcsökre való keverékben, vagy adjon pár cseppet a fürdővízhez, hogy enyhítse a szorongást, vagy álmatlanságot. A gyerekeknél is biztonsággal használhatjuk, főleg ha az ingerlékenységük Önre is hatással van.
.

 

A levendula felhasználási területei olyan sokoldalúak, hogy nem is igazán tudom, hol kezdjem el, de egy dolog nagyon fontos: lehetőleg mindig a highland típusút válasszuk, mert ez rendelkezik a legjobb terápiás hatással. Javítja az alvás minőségét, de a nappali éberségét is, illetve bármilyen bőrkiütésre, a bőr gyulladásának csökkentésére használhatjuk.

 

A bergamotról kimutatták, hogy csökkenti a szorongást, javítja a hangulatot, enyhíti a krónikus stresszt. Nagyon hasznos, ha valakinek hangulatingadozása van, ha gyakran ingerlékeny vagy csak egy kis plusz lendületre van szüksége.  Ez egy olyan boldogságérzetet adó illóolaj, melyet egész évben használhatunk, azért, hogy mindig jókedvűek és egészségesek legyünk. Elsősorban belélegzés útján, diffúzorban alkalmazzuk, mert fényérzékenyítő hatása van a bőrre.

 

A majoranna melegítő hatása kedvező hatással van a feszült izmokra, ezért ideális izomlazító masszázskeverékbe. Kutatások során kimutatták, hogy az alacsony pulzusra és vérnyomásra is jó hatással van, ezért különösen ajánlott olyan nehéz időszakokban, amikor érzelmi támaszra van szükségünk.

 

A borsmenta hűsítő hatását sokan ismerik. Alkalmas a has és gyomor környék masszírozására, vagy egy pár csepp felhasználásával készített testpermetet próbáljon ki menopauza idején. A borsmenta az egész testet stimulálja, feltölt energiával, segíti a koncentrációt. Fejfájás esetén tegyen egy cseppet a halántékára vagy alkalmazza lábfürdőbe, hogy elűzze a lelkéből a fáradtságot.

 

Ha még mindig bizonytalan, hogy melyiket is próbálja ki, akkor ajánljuk az OshadhiVáltozó ” illóolaj keverékét, amely édesköményt, verbénát és muskotályzsályát tartalmaz.

https://www.oshadhi.hu/termekek/valtozo-no-keverek-5-ml/

 

A cikk írója: Jonathan Hinde aromaterapeuta, marma terápiás szakember, a transzcendentális meditáció tanítója, és az Oshadhi olajok és aromaterápiás termékek forgalmazója az  Egyesült Királyságban.