Ételeink elkészítése és elfogyasztása már réges-régen többet jelent, mint egy szükséges feladat az életünkben. Az emberek szeretik az étkezéseiknek megadni a módját, készülni rá, gondosan összeválogatva a hozzávalókat, előre eltervezve a kivitelezését és az elkészítését. Főzni magunknak vagy valakinek mindig egy izgalmas feladat, hiszen a készülő ételbe a hozzávalók mellett akarva-akaratlanul is belecsempészhetünk olyan komponenseket, amelyektől a főztünk igazán egyedi, sőt utánozhatatlan lesz. Azonban még akaratlanul is az érzelmeinkkel, gondolatainkkal, az egészségi állapotunkkal, sőt még a főzéshez használt eszközökkel is hatni tudunk a készülő étel minőségére. Ízesítőkkel, fűszerekkel előre eltervezhetjük a végeredményt, hiszen a fűszernövények nagy segítségünkre vannak abban, hogy jellegzetessé varázsolják az ételeinket.
Vannak régóta ismert kombinációjú fűszerek, melyek szinte kötelező jelleggel egy-egy készétel komponensévé váltak vagy tipikusan jellegzetesek egy-egy kultúrára. Emellett ott a lehetősége annak, hogy bárki akár kedvére kísérletezhet, keverheti az összeillőket, vagy éppen teljesen új kompozíciókat kreálhat. A fűszereket gyakran használjuk, főzünk velük, élvezzük az ízüket.
De gondolt-e már arra, hogy ezeknek a növényeknek a gasztronómiai élményen túl egészségmegőrző, gyógyító vagy lelki harmonizáló hatása is van?
Bemutatunk Önöknek 3 növényt, amelyeknek a konyhán kívül is rendkívül kedvező hatása van a szervezetünkre:
- Fekete bors (Piper nigrum):
Melegítő hatású, testileg-lelkileg frissítő, tonizáló illóolaj. Emésztést segítő hatással rendelkezik. Serkenti a vérkeringést, ezért pár cseppet hordozóolajba, masszázskeverékbe keverve kiválóan kezelhető vele a narancsbőr, de hatékony a reumás panaszokra is.
Vérkeringés fokozó hatása nagyon jó az érrendszerre, fokozza az agyi vérkeringést és éppen emiatt alkalmas idegi kimerültség ellen, illetve alacsony libidó esetén is, hiszen kiváló afrodiziákum.
Ajánlott bárkinek, aki szeretne friss lendületet, miközben lelkileg is kiegyensúlyozott marad.
- Kapor (Anethum graveolens):
A jellegzetes ízű és illatú növényt a magyar konyhában is régóta használják. Kiváló hatással van az emésztésre, görcsoldó és a puffadás csökkentő. Antibakteriális hatása is segíti az esetleges gyomorbetegségekből való gyorsabb kilábalást. A kapor képes csökkenteni a vércukorszintet, ezért kezelőorvossal, természetgyógyásszal konzultálva kiegészítője lehet a magas vércukorszint kezelésének. A növényt fogyaszthatjuk frissen az ételeinkbe keverve, az illóolajból pedig készítsünk szaglókeveréket. Egy kisebb üvegbe töltsünk sót és erre cseppentsünk 10-15 csepp kapor olajat, hogy így belélegezve segítsük a szervezetünk regenerálódását.
- Oregánó (Origanum vulgare compactum):
A mediterrán konyhából ismert fűszernövénynek nagyon jelentős egészségmegőrző hatása van. Erős baktérium- és gombaölő, emiatt antibakteriális vagy gombás bőrbetegségre ható kozmetikai készítményekben ajánlott az alkalmazása. (Mivel az oreganó tisztán erős maró hatású, ezért 2-5 csepp elegendő belőle egy 30 ml-es hordozóolajban való hígításhoz).
Vírusellenes hatása miatt segítségünkre lehet a náthás, influenzás időszakban is, de gyomorbántalmakra, vírus által okozott gyomorpanaszokra is használható.
Próbálja ki az Oshadhi illóolajai közül a fekete borsot, a kaprot és az oregánót, hogy megismerje közelebbről ezeknek a csodálatos növényeknek a szervezetre gyakorolt pozitív hatását.
A három illóolaj használata nem ajánlott terhesség ideje alatt, illetve 6 év alatti kisgyerekeknek.
Bőrön való használat esetén keverjük növényi olajba, hordozóolajba, hogy elkerüljük az esetleges bőrirritációt.
Bármilyen kérdése van írjon nekünk az info@oshadhi.hu email címre.
A fekete bors illóolaj elérhető a webáruházunkban:
http://www.oshadhi.hu/termekek/feketebors-bio-piper-nigrum-5-ml/
A kapor illóolaj elérhető a webáruházunkban:
http://www.oshadhi.hu/termekek/dill-herb-kapor-bio-anethum-graveolens/
Az oregánó illóolaj elérhető a webáruházunkban:
http://www.oshadhi.hu/termekek/oregano-bio-oreganum-compactum-5-ml/
Írta: Sós Gabriella