Hajkoronánk ápolása, különböző frizurák készítése, nagyjából egyidős az emberiség történetével. Már az ókorból vannak írásos emlékek arról, hogy milyen sok gondot fordítottak az emberek a hajuk ápolására és szebbé varázsolására. Az ókori Egyiptomban, a római és a görög kultúrákban is festették, díszítették, növényi és állati eredetű anyagokkal kezelték az emberek a hajukat. A világ rengeteget fejlődött azóta, de a hajunkkal való törődés, az ápolás iránti igény ugyan olyan intenzitással működik minden emberben.

A hajunk nem pusztán megóvja a fejünket a környezet hatásaitól – hiszen egy sapkával vagy kendővel bárki tehet a hideg ellen vagy éppen megóvhatja a fejét a tűző nap sugaraitól -, a hajunknak ennél lényegesen nagyobb szerepe van az életünkben. Mindenki számára fontos eszköz abban, hogy megmutathassa egyéniségét, kifejezhesse egyedi, utánozhatatlan stílusát.

Ha ránézünk egy emberre, a haja által rengeteg információhoz juthatunk róla. Megtudhatjuk viselője ízlésvilágát, a frizurájával szokásaira, életkorára vagy akár a munkájára, életvitelére is következtethetünk. Nem csoda hát, hogy mindent megteszünk, hogy ezt az összképet folyamatosan javítsuk.

A széles körben elterjedt hajápolási termékek egyre nagyobb kínálatából lehet válogatni az üzletek polcain. Sajnos az ezekben a termékekben csekély mennyiségben vannak növényi eredetű hatóanyagok, azonban mégis könnyedén beszerezhetjük és koncentráltan, jóval magasabb hatásfokkal használhatjuk azokat, miközben sem magunkat, sem a környezetünket nem terheljük a káros, mesterségesen előállított összetevőikkel. Ezek a növényi alapanyagok nagy mennyiségben tartalmaznak olyan anyagokat, amik a hajunkat vitaminokkal, ásványi anyagokkal látják el, fokozzák a rugalmasságát, a csillogását. Most megismerkedünk 5 növényi olajjal, amit minden hajtípusra ajánlunk, és amelyek rendszeres használatával garantált eredményeket érhetünk el.

  1. Argánolaj, melyet más néven a folyékony aranynak neveznek, rendkívül sokoldalú hatással rendelkezik. Kiváló hajregeneráló, megakadályozza a töredezést, puhává varázsolja a hajat és serkentőleg hat a növekedésére.
  2. A szőlőmagolaj kiváló tápanyagforrás a haj számára. Az E-vitamin tartalmának köszönhetően beállítja a fejbőr természetes egyensúlyát, ezen kívül fényvédő hatása van. Azoknak is ajánljuk, akik szeretnének szabadulni a hullámos hajuktól, mivel a szőlőmagolaj hajkiegyenesítő hatással is rendelkezik.
  3. A jojobaolaj bárkinek csodákat tesz a hajával, mivel az összetevői nagyon hasonlóak a hajunk és a fejbőrünk természetesen képződő anyagaival. Kiváló lehetőséget nyújt számunkra, hogy visszaadjuk a hajuknak a csillogását és közben hidratáljuk is.
  4. A mandulaolaj finom édeskés illatot kölcsönöz a hajnak, miközben tápanyagokban rendkívül gazdag összetevői táplálják a száraz töredezett végeket.
  5. Az olívaolaj használatának a mediterrán országokban régi hagyománya van. Bőrápolásra és hajápolásra egyaránt használják mivel fényvédő hatású és vitaminokkal, ásványi anyagokkal táplál. Hullámos, göndör hajra használva gyönyörű szép loknikat kölcsönöz viselőjének.

Ezeket a tápláló növényi olajokat kétféleképpen alkalmazhatjuk a hajunkra. Készíthetünk belőle pakolást, amit a hajmosás előtt használunk, illetve használhatjuk kondicionálóként is.  Nagyon fontos, hogy mind a két esetben nedves hajra kenjük fel az olajokat.

Ha hajpakolást készítünk, akkor szükségünk lesz a fent felsorolt olajok közül bármelyikből két-három evőkanálnyi mennyiségre. Természetesen az olajokat keverhetjük is egymással, hogy így fokozzuk a jótékony hatásaikat. Ehhez keverjünk hozzá egy tojás sárgáját és ha száraz a hajunk, akkor még egy-két evőkanál mézet. Ezt a keveréket nedves hajra kenjük rá és helyezzünk rá egy fürdősapkát vagy tekerjük körbe a hajunkat fóliával. Így pihentessük a pakolást 20 percig, utána langyos samponos vízzel a szokott módon mossuk meg. Ha valakinek hosszabb haja van, akkor a pakoláshoz használt alapanyagok mennyiségét megduplázhatja. A hajpakolásból a fejbőrünkre is kenjünk, hogy a tápanyagok ott is ki tudják fejteni a jótékony hatásukat.

Kondícionálóként használva a hajmosás végeztével, a haj mennyiségétől és hosszától függően egy-két kiskanálnyi (rövid hajra fél kanálnyi) mennyiséget masszírozzuk bele a hajunkba,  főként a hajvégekbe, a választott olajból, vagy olajok keverékéből és utána a szokott módon szárítsuk meg a hajunkat.

Ezekkel a 100%-osan tiszta, hatóanyagokkal teli, tápláló olajokkal, rendkívül jó hatásfokkal tudjuk rövid és hosszútávon egyaránt, ápolttá és egészségessé varázsolni a hajunkat.