A bőrünk nyújtja számunkra a legnagyobb védelmet a környezet hatásaival szemben. Blogbejegyzésünkben szó lesz a száraz bőr kialakulásának lehetséges okairól és arról, hogy növényi olajokkal, illóolajokkal, hogyan állíthatjuk vissza a bőrünk egészséges, rugalmas állapotát, hogy ne kelljen nyáron is hosszú ruhában, nadrágban járnunk, takargatva magunkat. Ahhoz, hogy regenerálni tudjuk a bőrünket és visszaadhassuk a hidratáltságát, feltétlenül tisztázni kell a bőr kiszáradásának az okait.

A lehetséges okok közül a következőket emelnénk ki:

  1. Az időjárás. A téli hideg, a fagyos szelek és a fűtött lakás száraz levegője erősen szárító hatású. Ha kimegyünk ilyen időben a szabadba, akkor mindig gondoskodni kell a megfelelő meleg öltözetről, amivel a bőrünket mindehol megóvjuk, illetve a fűtési szezonban, amennyiben száraz a lakás levegője, a megfelelő párásításról.
  1. Kellemes egy nehéz fáradt nap után egy kád forró vízben relaxálni, vagy élvezni egy kiadós hosszú forró tusolás ellazító hatását. Viszont a gyakori forró fürdő is szárítja a bőrt. Megelőzhetjük a problémákat, ha a gyakori tisztálkodást inkább egy gyors langyosabb vizzel való zuhanyzással intézzük el és a kiadós gőzölgős meleg fürdőket inkább csak kivételes alkalmakra tartogatjuk.
  1. Az erős tisztító hatású szappanok, a túlzásba vitt bőrradírozás is ártalmas hatású a bőr természetes védőrétegére nézve. Amennyiben úgy érezzük, hogy a bőrünk a fürdés után gyakran viszket és hamar kiszárad, akkor igyekezzünk olyan tusfürdőt választani, amiben kevesebb az illatanyag és a mesterséges anyagok. Válasszunk inkább ezek helyett kifejezetten száraz bőrre való szappanokat.
  1. Az időt nem tudjuk visszaforgatni, de megfelelő bőrápolással lassíthatjuk a bőr öregedési folyamatát. Sajnos az idősödő bőr veszít a rugalmasságából, csökken a hidratáltsága, emiatt a bőr szárazsága a kor előrehaladtával folyamatosan növekszik. Építsük be a krémek, olajok használatát a napi rutinunkba és ezzel előzzük meg az apró ráncok kialakulását is.
  1. Allergia illetve bőrirritáció is állhat a száraz bőr hátterében. A műszálas ruhák viselése, vegyszerekkel, mesterséges anyagokkal való gyakori érintkezés okozhat allergiás reakciót, száraz bőrt. Amennyiben ilyen gyanú áll fent, mindenképpen forduljunk orvoshoz és kérjük ki a véleményét.
  1. A szervezetet érintő bármely betegség, egy egyszerű megfázás, akár egy hőemelkedés, de lelki eredetű betegségek vagy a stressz is lehet az okozója annak, ha a bőrünk fakóbb, sápadtabb és szárazabbá válik. Amennyiben a tünetek hosszabb távon fennállnak, szintén az orvossal való konzultációt javasoljuk, hogy felderítse a bőrproblémák pontos okát.
  1. Komolyabb bőrbetegségek, (pl: pszoriázis, ekcéma) esetén szintén fontos a pontos orvosi diagnózis, ami mellett alkalmazható az aromaterápia is, a kezelő orvos engedélyével.
  1. Soha ne feledkezzünk meg az egyenletes folyadékbevitelről, ami a legfontosabb hidratálója a száraz bőrünknek.

Az alábbiakban megismertetünk pár növényi olajat és illóolajat, amikből készíthetnek egy testápoló olajat, mellyel hatékonyan állítják helyre a száraz bőrt.

A keverékhez felhasznált növényi olajok:

30 ml avokádó olaj: kiváló a hidratáló hatása, bársonyossá és simává varázsolja a bőrt

30 ml búzacsíra olaj gazdag vitaminokban és tápanyagokban, elengedhetetlen a bőr regenerálódásához

30 ml argán olaj: igazi antioxidást, segít megelőzni az idő előtti ráncok kialakítását.

A keverékhez felhasznált illóolajok:

5 csepp tömjén (boswellia rivae) olaj: kiváló sebgyógyító hatással rendelkezik

5 csepp levendula (lavandula angustifolia): megnyugtatja a bőrt

5 csepp mirtusz (myrtus communis): regeneráló, bőrtápláló olaj

A keveréket egy 100 ml-es, lehetőleg sötét üvegcsébe töltsük, és tároljuk száraz hűvös helyen.

Alkalmazzuk fürdés után még a nedves bőrön egy-két evőkanálnyi mennyiséget a tenyerünkbe öntve és így masszírozzuk a bőrünkbe.

Aki úgy érzi, hogy extrém száraz a bőre, annak ajánljuk használjon keserű narancsvirág hidrolátumot, és utána a testápoló olaj keveréket.