A frangipani, más néven a hawaii rózsa egy varázslatos, lágy, buja illatot árasztó, szemet-lelket gyönyörködtető virág, melyből Hawaiin a nők nyakláncot készítenek, Laoszban “szent fának” nevezik és a buddhista templomokat díszítik vele.

A frangipáni (Plumeria) a meténgfélék (Apocynaceae) családjába, ezen belül a tárnicsvirágúak nemzetségéhez tartozó, hét-nyolc, többnyire alacsony fát vagy cserjét foglal magába, melyek Közép Amerikában, Mexikóban, a Karibi térségben és Dél-Amerikában őshonos növények. A fajok a gyarmatosítás során a világ egyéb trópusi területeire is eljutottak, többek között Hawaiira is. A Plumeria nevet a nemzetség a XVII. században élt francia botanikusról, Charles Plumierről kapta, aki a világot bejárva dokumentált számos növény- és állatfajt. A frangipáni nevet azonban egy bizonyos Frangipani grófról kapta, aki egy parfümöt készített a virágokból, melyet az akkoriban korántsem kellemes illatú bőrökből készített kesztyűk illatosítására használtak. A virág felfedezését követően, a belőlük készített parfümnek köszönhetően később is csak „‚frangipáni kesztyűknek” nevezték a kézvédőket. A virágról először 1522-ben tesznek említést az írásos emlékek. Egyéb hétköznapi nevei a „templomfa” vagy Champa (India és Laosz), Hawaii Lei virág, Nyugat-indiai jázmin vagy Tojásvirág (Kína). Összesen több mint 300 Plumeria-változat ismert.

A frangipanit Indonéziában a hinduk a vallási rituálékon is használják, mert az élet fájának tartják. A halhatatlanság jelképe, mert a növény képes új virágot adni, még az után is, ha kivágják, vagy gyökerestül kiszakítják a földből. 

Az ayurvédában a megtisztulást jelképezi. Illata tisztítja a testet és a lelket. Alkalmazhatjuk gyomorhurut esetén is, segíti az emésztést, csillapítja a gyulladást, fertőtlenít. Frissít, regenerál, megnyugtat. Az érett bőrre is üdítően hat, kiváló ránctalanító. 

A frangipániból nem illóolajat, hanem szerves oldószer – általában hexán – felhasználásával kivonatot készítenek. Antioxidáns tulajdonságai miatt éjszakai krémekben, testápolókban és gyulladáscsökkentő készítményekben és arctisztítókban alkalmazzák. Megfelelő hígításban gyertya- és szappankészítéshez, masszázsolajokban, fürdőolajokban, fürdősókban, samponokban, hajpakolásokban, hajbalzsamokban és tusfürdőkben is használhatjuk.

A frangipani barackos-virágos illata jól kiegészül más virágos vagy citrusos illatokkal. A parfümkészítés gyakori összetevője, illetve a szoba levegőjének megtisztításához alkalmazhatjuk egy diffúzor segítségével.

Ellenjavallat: kisgyermekek, kismamák kerüljék a használatát. Mindig higítva és csak külsőleg alkalmazandó.

Még részletesebb leírást olvashat a frangipaniról dr. Malte Hozzel Ember és növény – Egy ősi szövetség című magyar nyelvű E-bookjában.

Webáruházunkban 1 ml és egy sokkal gazdaságosabb 5 ml kiszerelésben vásárolhatja meg.